IMPREZY CYKLICZNE

STEPNICKIE SPOTKANIA Z FOLKLOREM

2012

Przepiękne stroje, melodyjny śpiew, wspaniałą muzykę oraz skoczny taniec mogli zobaczyć i podziwiać widzowie, którzy przybyli w sobotę do stepnickiego amfiteatru. Goście z Rosji, Ukrainy i Białorusi zaskoczyli wszystkich kolorowym, niesamowitym występem. Zespoły: Skaz, Karawaj, Liberum, Jeżewika, Plasycy i Kwiaty Natchnienia podbiły serca zgromadzonej publiczności zbierając gromkie brawa.

W ramach Festiwalu Muzyki prezentowały się Kapele i Zespoły Ludowe oceniane przez Jury w składzie: dr hab. Bogdan Matławski – kulturoznawca, etnomuzykolog, doktor w Katedrze Edukacji Artystycznej Uniwersytetu Szczecińskiego, Danuta Grochulska – wykładowca historii tańca baletowego i ludowego oraz Dorota Bączyk – muzyk, nauczyciel, dyrygent z Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Po obejrzeniu i wysłuchaniu kapel i zespołów ludowych Jury wytypowało: na III miejsce – Zespół Błyskawiczki, II miejsce – Wesołą Ferajnę z Nowogardu i na I miejsce –  Zespół Śpiewaczy Rutka z Goleniowa. Nagrodę Wójta Gminy Stepnica otrzymał Zespół Pieśni i Tańca Szczecinianie.
Wyróżnienia otrzymały zespoły: Borzymianka, Stepniczanie, Kalina i Kapela Goleniowska.  W gościnnym występie wspaniale zaprezentował się Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Goleniowskiej INA prowadzony przez Zbigniewa Łukaszewskiego Dyrektora Goleniowskiego Domu Kultury. W zespole tańczą i śpiewają dzieci, młodzież oraz dorośli zakochani w tańcu ludowym, co było widoczne, gdy przebywali na scenie.

Wspaniałe wyroby kulinarne zebrane były przy stoisku pod szyldem Festiwal Smaków Regionalnych, gdzie znajdowały się potrawy z ryb, nalewki i desery przygotowane przez pasjonatów kulinarnych z terenu województwa. Prezentacja potraw miała formę konkursu. W festiwalu wzięło udział 22 uczestników, walcząc o nagrody główne. Pyszne wyroby ocenione zostały przez jury w składzie: Adriana Brzeźniak-Misiuro, Andrzej Wyziński, Izabelle Matejko, Jerzy Urbański, Iwona Kołodziej, Danuta Królikiewicz. Jury zwracało uwagę na receptury, smak i estetykę wykonanych potraw. Wybór był bardzo trudny, ponieważ każda z potraw była wyśmienita, ale po burzliwych obradach zostali wyłonieni zwycięzcy.

W kategorii - Potrawa z ryb
I miejsce – Justyna Wąsik (Paprykarz)
II miejsce – Monika Nowak (Pierogi z rybą w sosie cytrynowym)
III miejsce – Beata Bernacka (Ryba luksusowa)

W kategorii – Deser
I miejsce – Agnieszka Ostrowska (Pleśniak)
II miejsce – Agnieszka Smith (Brauni z lodami)
III miejsce – Justyna Wąsik (Tarta z mascarpone i jagodami)

W kategorii – Nalewka
I miejsce – Marta Kowalczyk (Nalewka z porzeczki)
II miejsce – Julita Zdzieszyńska (Nalewka Babciowa)
III miejsce – Władysława Wawrzyńska (Nalewka z wiśni)

Sporym zainteresowaniem cieszyły się też stoiska rękodzielnicze, gdzie swoje prace prezentowali twórcy nie tylko z Gminy Stepnica, ale także z Osiny, Nowogardu, Czarnogłów oraz z Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób Niepełnosprawnych z Polic.
Wieczorem można było potańczyć przy dźwiękach zespołu BelwederBand – zabawa trwała do późnych godzin nocnych.
Organizatorzy imprezy: Gmina Stepnica i Gminny Ośrodek Kultury
Współorganizator: Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Stepnickiej


2011

STEPNICKIE SPOTKANIA Z FOLKLOREM WOJEWÓDTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO

Stepnickie Spotkania z Folklorem Województwa Zachodniopomorskiego 2011 to Festiwal Muzyki Ludowej i Festiwal Smaków Regionalnych. W ramach Festiwalu Muzyki Ludowej mogliśmy zapoznać się z repertuarem zespołów ludowych z terenu naszego województwa. Na stepnickiej scenie zaprezentowało się 10 grup, które rywalizowały o Puchar Wójta Gminy Stepnica i nagrody pieniężne. W czołówce znaleźli się: Zespół Pieśni i Tańca Pyrzyce, Kapela Ludowa Swaty oraz Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Bobolicka. Ponadto wystąpiły: Zespół Ludowy Opłotki, Kapela Ludowa z Łęczycy, Zespół Folklorystyczny Balbiny, Zespół Ludowy Lipka, Zespół Ludowy Kukułeczka, Kapela Rycha oraz Stepniczanie – nasz Zespół ludowy, który – będąc gospodarzem terenu – odstąpił od konkursu. Festiwal Smaków to promocja potraw regionalnych. Prezentacja miała formę konkursu, którego uczestnicy przygotowali dania w trzech kategoriach. Z dań głównych komisja najwyżej oceniła: jelenia w rozmarynie (I miejsce) – potrawę przygotowaną przez panią Zenonę Zdzieszyńską; pierogi z mięsem (II miejsce) i rybę zapiekaną (III miejsce) – dania pani Ewy Wąsik. W kategorii deser I miejsce zdobyła Justyna Wąsik za ciasto truskawkowe; II miejsce Stella Wierzbicka za sernik na zimno; III miejsce Barbara Kopiecka za seromak. Dużym zainteresowaniem cieszyła się kategoria „napój”. I miejsce przypadło Karolinie Wesołowskiej za warzonkę, II miejsce Justynie Wąsik za nalewkę wiśniową; III miejsce Zenonie Zdzieszyńskiej również za nalewkę wiśniową.